Kerstbezoek 2023

Op tweede kerstdag 2023 vlogen Alexander en Petra samen met Wouter vanaf Dortmund naar Tuzla. Vanaf het vliegveld zijn we direct met een gehuurde auto naar Zivinice gereden, waar we eerst de rekeningen voor de bestelde boodschappenpakketten hebben betaald en vervolgens zijn gaan eten met Indira Brcaninovic en haar vriend Ado. Woensdagochtend bezochten we de school in Zivinice waarvoor we kort geleden heaters voor de gymzaal hadden geregeld. Dat betekent dan naar Bosnisch gebruik uiteraard ook koffie, speeches en bedankjes. Bij de rondleiding door de school liet de directeur vol trots ook de praktijklokalen voor de vakopleidingen zien. Wij constateerden echter dat er in deze lokalen wel erg verouderde spullen stonden, en dat hier nog wel het een en ander aan gemoderniseerd kan worden. Zeker voor de opleidingen autotechniek, elektrotechniek en houtbewerking zijn dringend gereedschappen en materialen nodig om de jongeren beter les te kunnen geven.

Na het bezoek aan de school zijn we doorgereisd naar Gracanica om voedselpakketten rond te gaan brengen bij arme gezinnen. De donderdag en vrijdag stonden ook in het teken van voedselpakketten rondbrengen en aansluitend hebben we op vrijdag nog de school in Buckinje bezocht en daar kinderpakketten uitgedeeld aan alle leerlingen van de school, bij elkaar zo’n 180 kinderen.

Zaterdagmorgen vlak voor vertrek hebben we nog het gezin Suljo bezocht, omdat we daar door een juffrouw van de school op geattendeerd waren met de vraag of we misschien iets voor hen konden betekenen. Dit gezin bestaat uit een opa en oma die voor drie kleinkinderen van 16, 14 en 12 jaar oud zorgen. Deze kinderen zijn helaas door hun ouders in de steek gelaten en worden al door opa en oma opgevoed vanaf dat de jongste vijf maanden oud was. Dit is altijd goed gegaan, totdat opa niet meer kon werken en daardoor flink in inkomen achteruit ging. De kinderen komen nu in de leeftijd dat ze voor vervolgopleiding naar de stad moeten. Geld voor een buskaartje is er helaas niet. Dat betekent dat het oudste meisje, door geldgebrek, geen vervolgonderwijs zou kunnen krijgen. Wij vinden dit onacceptabel en willen ons graag als stichting Bolji Zivot gaan inzetten voor dit gezin (en ook andere gezinnen in vergelijkbare situaties). Deze kinderen hebben in de toekomst echt onze hulp nodig!

Zaterdagmiddag vlogen we terug naar huis, waar we precies op tijd arriveerden om oud en nieuw te vieren. We mogen weer met een dankbaar hart terug zien op een zeer goede week, waarin we veel gezinnen blij mochten maken met een voedselpakket. We danken onze sponsors die dit hebben mogelijk gemaakt!