Reis verslag Bosnië 2014

(tip: klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave)

2Op donderdag 31 juli zijn wij: Jacob, Rick, Wessel, Indira en Dennis om 18.00 uur vertrokken van uit Hardenberg om een reis te maken naar Bosnië. Om omstreeks 2 uur de volgende dag zijn wij in Zivinice aangekomen, wij zijn bij Slowanski Brod Kroatië de grens over gereden richting Doboj , Normaal is het altijd spannend aan de grens want je gaat hier de Europese unie uit, en dan is de controle erg streng en vooral weer als je Bosnië in wilt, wil de douane altijd in de laadruimte kijken wat je zoal mee hebt, maar dit keer tot mijn grote verbazing keken ze alleen maar naar onze passen en moc1hten we zo door en daar was ik heel blij mee want wij hadden de bus goed vol.

De volgende dag zijn we eerst naar onze 2 eerste adressen die het verst weg liggen gereden in Memmice , daar aangekomen hebben wij eerst bij een buurtwinkeltje boodschappen gehaald voor de 2 gezinnen.

Over het algemeen kopen wij dan per gezin 2 zakken meel van 25 kg met daarbij 5 liter olie een paar zakken rijst, macaroni, suiker, zout, kruiden, melk, ed. Dit alles zo rond de € 60 per gezin.

 

 


 

Het eerst zijn we naar Safet gegaan, deze man is een oorlogsslachtoffer

Hij is in de oorlog door de Serven opgepakt en heeft 3 jaar lang dwang-arbeid moeten verrichten voor de Serviërs, hij heeft kunnen vluchten en is via grote omwegen na de oorlog weer terug gekomen in zijn dorp. Hij heeft een vrouw en 2 kinderen , en is ernstig ziek geworden , hij heeft een Posttraumatische Stresssyndroom (PTSS) opgelopen , maar het wrange is dat hij voor 80% afgekeurd is en je krijgt in Bosnië pas een uitkering als je voor 90% afgekeurd bent! Dit gezin woont in een huisje van 4 bij 4 meter en is opgebouwd

Uit 3 verschillende stenen, het heeft geen goede fundering waardoor het huisje niet stevig is. Het vertoont daardoor scheuren die nu zo groot zijn dat ongedierte het huisje, wat uit 1 kamer bestaat, vrij in en uit kan lopen. Het dak is op meerdere plaatsen lek en als het heftig regent vluchten ze naar hun buren. Als je binnen komt stinkt het nog erger als op een vuilnisbelt. Dit komt door het vocht wat door de jaren heen binnen is gekomen en is ingetrokken in het vloerkleed en de bank.

3

 

 

Het 2e gezin niet ver hier vandaan heeft ook een voedsel pakket gehad, dit gezin bestaat uit de vader Mirza, 2 zonen, 1 schoondochter en 1 kleinkind, de moeder is vorig jaar overleden. Mirza heeft vorig jaar dakleer en een nieuwe badkamer gekregen en nog steeds lekt het op 3 plaatsen het regenwater naar binnen, we hebben hem nu folie gekocht wat hij onder de dakpannen kan maken.

 

 


 

3 Augustus

Het is nu 3 augustus en wij gaan naar Korajci eerst naar een gezin met 8 kinderen daar zijn wij 3 jaar geleden voor het laatst geweest omdat wij dachten dat zij zich wel konden redden, onze verrassing was groot toen we hoorden dat er weer een kindje bij was, ook dit gezin heeft een voedsel pakket gehad maar dan wel wat meer dan kleinere gezinnen4

Hierna zijn wij naar een opa en oma gereden, wij waren zeer benieuwd hoe we ze zouden aantreffen. Door omstandigheden zijn we er 2 jaar niet geweest. Onze verrassing was zeer groot toen wij hen in redelijke gezondheid aan troffen, ze zijn 81 en 83 jaar. Dit jaar 61 jaar getrouwd, en zoals ze er bij staan zo zijn ze ook, het is een heel lief stel en waren erg blij toen ze ons weer zagen. Dit zijn de enige mensen die we wat geld geven voor medicijnen , hun problemen is dat zij geen inkomsten hebben, en dus ook geen pensioen. De man heeft in de Joegoslavië tijd gewerkt in het gebied dat nu Servië heet, de bosniche staat zegt: u moet uw geld in Servië halen want daar hebt u altijd gewerkt, en Servië zegt u woont in Bosnië daar moet u uw geld maar halen met als gevolg geen inkomsten, gelukkig wonen zij in een goede buurt, die hen van eten en drinken voorzien, en meer willen zij ook niet. Het is een prachtig stel.

 

 


 

 

4 Augustus5

Vandaag gaan wij eerst de stroom betalen voor Safet, voor ongeveer een half jaar en dan hebben we het over 135 bosniche marken, dat is ongeveer € 70 daar kunnen zij een half jaar mee doen. Ook voor een andere alleen staande oudere vrouw hebben wij de stroomschuld en voor 4 maanden extra betaald. Daarna zijn wij opzoek gegaan naar Sanela, zij is een alleenstaande moeder van 26 jaar met 5 kinderen, de jongste is in december geboren daar hebben wij toen nog een kleding actie voor gedaan, hier is dankbaar veel gehoor aan gegeven, haar oudste dochter zij is 7, ziet u hier rechts op de foto zij heeft als een luier hemdje als t shirt aan Zij moet de huur +/- €70 met bedelen bij elkaar scharrelen haar man is vorig jaar op weg naar zijn werk verongelukt toen was zij net zwanger.Het enigste wat zij in huis heeft Staan is een bank, een kastje, een kookplaatje, wat kleedjes op de vloer om op te slapen en een paar dekens. Ook dit gezin heeft een flink voedsel pakket gekregen, maar voordat wij er waren, was zij met de kleine naar het ziekenhuis, het bleek dat zij een aandoening op haar darmen had en daar moest een kuur voor komen en die hebben wij voor haar gehaald, medicijnen moeten ze daar zelf betalen.

 

Unnamed wo aug. 20 2014 4

 


 

5 Augustus

819

 

De volgende dag zijn wij naar Srebrenica geweest daar is de genocide geweest waar meer dan 8000 moslim mannen zijn afgevoerd en vermoord. Er is daar tegenover de Nederland compound een heel groot monument en begraafplaats dat zeer indrukwekkend is.

 

 

 

 

10

 

Onderweg hier na toe zijn we weggedeelten tegen gekomen met waarschuwing bordjes met pas op mijnen, die liggen er nog steeds als je van de weg afgaat en het bos in zou willen. Ook komen we weg verzakkingen tegen, stukken asfalt weg weggezakt door waterstromen.

 

 


 

6 augustus

We gaan eerst naar een bouwmarkt om dak materiaal in te kopen voor Mirza, die hiermee zelf zijn

dak kan repareren, en leveren het direct bij hem af, waar hij super blij mee is.

De panlatten die 4 meter lang zijn worden met een gewone zaag doormidden gezaagd.

121114

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna gaan wij door naar de fam Crainovice om de vrouw en kinderen op te halen

Ze zien er op hun zondags uit zo netjes gekleed, Dat het ons verbaasd dat het haar gelukt is.13

Wij gaan weer terug naar zivinice naar een groot warenhuis om eerst wat te eten in het restaurant, de kinderen kijken hun ogen uit als zij de menu kaart zien met al die lekkere broodjes, na enig aandringen durven ze toch wat uit te kiezen, nadat zij hun broodjes op hebben neemt Indira ze mee naar de speelhoek waar zo’n apenkooi staat zoals balorig maar dan kleiner, ook hier weer naar enige aarzeling gaan ze er heen en vermaken zij zich opperbest.

Wij gaan intussen de winkel in op zoek naar een koelkastje en vinden er een voor niet veel geld met 5 jaar garantie, de bedoeling was eerst om een 2e hands te kopen, maar die zijn daar zo prijzig dat we toch maar een nieuwe gekocht hebben. Mijn schoonvader heeft haar nog een mooie waterkoker gegeven. Aan het einde van de middag zijn we nog naar een boekhandel geweest om flink wat schoolspullen voor de kinderen te kopen, en na een voldane middag hebben wij hen weer veilig thuis gebracht.

16

1517

 

 

 

 


 

7 augustus

Vermoeid na zo’n week gaan wij met een voldaan gevoel in 2 dagen weer naar huis.

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door De Heide Hoeve!

18

 

Jacob Saadhoff.

 

 

 

 P.S. wij willen graag in contact komen met mensen die ons willen helpen om acties te doen en wij zoeken een nieuw bestuurslid.

 

 

 

U kunt het verhaal ook downloaden, klik dan hier