Kerstbezoek Bosnië


(Klik op de foto's om ze te vergroten!)

Op vrijdag 24 december 2021, de avond voor kerst namen wij (Jacob, Petra en Alex) het vliegtuig naar Tuzla in Bosnië en Herzegovina, waar we na een voorspoedige vlucht aankwamen. Met onze huurbus, die we op het vliegveld konden ophalen, zijn we direct naar Almasa gereden. Daar ontmoetten we ook Indira, die met de bus naar Bosnië was gereisd. We hebben die avond topoverleg gehouden over hoe we de komende dagen zouden gaan indelen. De volgende morgen vroeg, eerste kerstdag, zijn we voedselpakketten gaan laden die Indira al keurig had klaar staan bij haar thuis. Wat een werk heeft zij verzet, enorm! We hebben eerst een bezoek gebracht aan Ramiz om een voedselpakket te brengen voor hem en zijn drie dochters, vervolgens naar andere gezinnen geweest tot achter Srebrenica toe!

Op tweede kerstdag bezochten we ook vele gezinnen en maakten hen blij met de broodnodige voedselpakketten. Onder andere bezochten we een jong gezinnetje dat uit Srebrenica gevlucht is naar Zivinice en daar probeert een bestaan op te bouwen. Uit de gesprekken bleek dat deze jongeman in de winter probeerde wat te verdienen met het zagen van brandhout. Helaas was zijn kettingzaag kapot gegaan, dus nu kon hij dat werk niet meer doen. Na wat onderling overleg zijn we de volgende dag maar een nieuwe kettingzaag gaan kopen en hebben die aan deze jonge vader gedoneerd. De verrassing en blijdschap op zijn gezicht was geweldig om te zien! Deze jonge man is bezig met het bouwen van een fatsoenlijk huis, maar door tekort aan bouwmaterialen ligt de bouw helaas stil. Daarom hebben we besloten om ook de benodigde bouwmaterialen te sponsoren, zodat ze verder kunnen met de bouw van het huis.

Op maandag begonnen we met het bezorgen van tien kerstpakketten bij de kerk in Tuzla. Het zendingsechtpaar dat hier werkt via de GZB, Adre en Marja Lichtendonk, zijn inmiddels goede bekenden van ons geworden. Vervolgens gingen we naar de school in Tuzla waar 120 kinderen een kerstpakketje kregen. Ook brachten we daar twee beamers en twee keyboards. Door de kinderen werden wij getrakteerd op tekeningen, muziek en dans. Hoe geweldig om dit te mogen doen! Vervolgens reden we naar Kladanj waar we ook een school bezochten. Ook hier kregen alle kinderen een kerstpakketje. En ook deze kinderen trakteerden ons op liedjes, dansjes en toespraken. Zo geweldig!

Dindagochtend gingen we alweer naar een school maar deze keer in Zivinice, de basisschool waar onze Indira op gezeten heeft als kind. Ook daar kregen de kinderen een kerstpakket. Ook hier brachten we een beamer en meerdere computers. In de middag namen we afscheid van Indira en verhuisden Jacob, Alex en Petra naar Gracanica. Daar werden we hartelijk ontvangen door Indira Randall, waar we ook konden logeren. Ook zij had alle boodschappenpakketten al perfect voorbereid en alles stond al klaar. Wat moeten wij zonder al deze vrijwilligers die ons zo enorm helpen?

Op woensdagochtend bezochten we de kindergarten in Gracanica, waar alle kinderen een kerstpakketje kregen, kinderen die dat normaal nooit zouden krijgen, dus u begrijpt de blijdschap van deze kinderen. We werden zelfs in het Nederlands verwelkomd door een van de kinderen, en uiteraard ontbraken de liedjes en traditionele dansjes niet. De rest van de dag en de donderdag werden gebruikt om vele gezinnen te bezoeken en voedselpakketten rond te brengen.

Tijdens de dagen dat Jacob, Alex en Petra in Gracanica waren, heeft Indira nog meer gezinnen bezocht in de omgeving van Zivinice. Zij heeft bij deze bezoeken vooral incontinentiemateriaal en sondevoeding uitgedeeld aan de mensen, artikelen waar de mensen enorm mee geholpen zijn, omdat dit vaak te duur is om zelf aan te schaffen.

Vrijdagochtend, oudejaarsdag, vroeg in de morgen vlogen we terug naar Nederland. We hebben werkelijk een onvergetelijke week gehad. Wat is het dankbaar werk om zoveel gezinnen en zoveel kinderen blij te kunnen maken met een voedselpakket of een kerstpakketje! Maar ook hier geldt: zonder onze sponsors zou dit niet mogelijk zijn geweest! We spreken dan ook graag onze dank uit aan alle sponsors van Stichting Bolji Zivot, die dit mogelijk hebben gemaakt. Wij, maar vooral ook de mensen in Bosnië, zijn hen enorm dankbaar!