Reis verslag Bosnië 2015

(tip: klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave)


Dag 1
Wij , mijn schoonvader Wessel Koster, en ik zijn vrijdag 30 augustus om 07.00 vertrokken vanuit Hardenberg wij waren nog maar net 20 minuten onderweg toen we de eerste omleiding bij Vriezenveen al tegen kwamen dus via een omweg richting Almelo. later op de dag zijn we nog vele wegwerkzaamheden tegengekomen zodat de reis niet erg vlot verliep, na 15 uur onderweg waren wij nog maar halverwege Oostenrijk en hebben daar overnacht in een klein hotelletje.

1

 

 


Dag 2
Na een lekker ontbijt zijn we om 07.30 weer vertrokken . De reis verliep goed tot aan halverwege Slovenië daar stonden we weer stil. Het was bom vol met Duitse vakantiegangers die allemaal naar Croatië gingen. Weer een dag van 15 uur onderweg, rond 22.00 uur ’s avonds in Ziviniche aangekomen, daar had Almasa een groot bord vol met Kip burek voor ons dat was erg lekker.


 

Dag 32
Na wat uitgeslapen te hebben [ al om 6 uur wakker ] zijn we eerst op zoek gegaan naar gezin 1 , moeder met 2 kinderen die vorig jaar door haar man hun huis uit gezet is door haar man,wij helpen hen nu al 6 jaar,voor hen hebben we eerst wat boodschappen gedaan voordat we daar naar toe gingen.

Het viel ons direct op dat zij er goed uit zag en de kinderen ook, een beetje onwennig maar de angst in hun ogen die ze vorig jaar nog hadden was er niet meer, gelukkig. Zij is opgevangen door een mevrouw waar zij af en toe werkt, die mevrouw heeft ook voor dit huisje gezorgd de moeder kan het net betalen door er voor te werken bij die mevrouw , alleen nu moet de moeder te pas en te onpas op komen draven zodra die mevrouw haar belt al is het midden in de nacht om de boel op te ruimen als zij visite gehad heeft, de moeder moet dan haar kinderen allen laten. Ook hebben zij wat geld gehad voor school spullen.

Hierna zijn we nog bij een gezin wezen kijken die een nieuwe badkamer hebben gekregen. de man van dit gezin is zwaar astmatisch, zij hadden geen sanitaire ruimte, nu kan de man naar het toilet en kan zich wassen in een stofvrije ruimte.3


 

Dag 4
Vandaag gaan we eerst inkopen doen. Eerst naar een grote supermarkt om 2 koelkasten te kopen.

Een van de koelkasten nemen wij mee en de andere gaat naar het eerste gezinnetje toe en word door de man van een vriendin daar heen gebracht.
Hierna gaan we door naar een winkel waar ze haarden verkopen , omdat we er 2 willen krijgen we ze 90 mark goedkoper.

6 7

7

Nu maar hopen dat het een beetje op zijn plaats blijft liggen.

Nu onderweg naar 2 gezinnen waarvan de man een oorlogs- invalide is . Deze man heeft nog een aantal scherven in zijn lichaam die niet op de zelfde plaats blijven zitten , dat is ook de reden dat hij niet geopereerd kan worden. Hij heeft in het verleden een soort waardebon ontvangen van de staat waarvan hij een aantal jaren later een huis heeft kunnen bouwen , maar het was te weinig om het huis compleet te maken, wij hebben hier een badkamer laten plaatsen en ze krijgen een koelkast en een haard.
Ook hebben we voor de oudste zoon later deze week een buskaart gekocht zodat hij naar school kan , deze mensen wonen nogal een eind van de stad.

8

De moeder en broer van deze man woont achter hen in een zeer slechte woning waarvan de houten vloer bijna verrot is, voor deze mensen hebben we de 2e haard meegenomen, de haard die ze nu hebben daar krult de rook alle kanten uit.

9 10 11

12


 

 

Dag 513
Eerst hebben we een oma en een zieke opa bezocht , het huisje zag er mooi schoon uit maar in de slaapkamer waar de man verblijft ga je zowat over je nek van de urine stank, deze man kan niet meer van zijn bed komen , zij hebben in het verleden ook al incontinentie materiaal gehad en nu hebben we ook weer wat boodschappen mee genomen.

Deze vrouw is eigenlijk nog maar 71 jaar , bij haar zie je duidelijk wat een leven in armoede met een mens kan doen.

14 15

Hierna zijn we naar “onze” opa en oma gereden wij waren erg benieuwd of ze er allebei nog waren, en tot onze verrassing allebei nog redelijk goed te pas, al gaat het wel weer wat minder met hen, de opa was pas nog in het ziekenhuis geweest , hij heeft problemen met zijn hart en heeft hier medicijnen voor gekregen. Hij is nu 84 en zij is 83 jaar.

16

Ook hebben we voor hen ook een voedsel pakket mee genomen. Toen we weggingen zei hij, als jullie volgend jaar weerkomen kan je mij “daar” vinden, en hij wees naar een begraafplaats.


Dag 6
Vandaag zijn we naar Maglai gereden om daar een paar bezoekjes af te leggen. Hier woont ook Almina voor wie wij in het begin van dit jaar een oproep gedaan hebben, voor haar is toen totaal €475 voor binnen gekomen waar voedsel infuus en bij behorende voeding voor gekocht is, hier is geen ziekenfonds voor.

18

En zo hebben we nog een paar bezoekjes afgelegd bij mensen waar wij begin dit jaar incontinentie materiaal naartoe gestuurd hebben.

Ons aller eerste project die wij met behulp van “Fred foundation ” gedaan hebben was bij een oude man die in een huisje woonde die op instorten staat, mensen uit het dorp hadden een actie gedaan om geld te verzamelen om voor deze man een 1 persoons- huisje te bouwen, ons is ter ore gekomen dat ze niet genoeg hadden om het huisje compleet af te bouwen , wij hebben € 530 gestuurd waar ze de badkamer en nog wat kleine dingen van betaald hebben.

19

20 21 22 23

Voordat wij naar ons huis gingen zijn we nog bij het 1e gezin langs gereden om te zien hoe de koelkast daar stond, mijn schoonvader kon het niet nalaten om nog boodschappen te halen voor in de koelkast.

24 25

Vandaag ook nog bij een gezin geweest, waarvan de woning vorig jaar met die water overlast erg besmeurt en beschadigd is geraakt. hier hebben we , de gang en kamer opnieuw laten sausen en betegelen. ook een buitenmuur is hier weggezakt, ook dit word gerepareerd.

26

 

 

 

 

27

 

 

 

 


Dag 7

Vandaag een dagje ontspanning ,wij gaan naar Panonsko jezero in Tuzla.
Dit is een park met 3 zwemgaten waarvan het water erg zout is dat komt door de grond , daar zit veel zout in.
Wij hebben het 1e gezinnetje mee genomen. Zij, ook de moeder niet, zijn nog nooit in zwemwater geweest, we hebben zwembandjes en zwemkleding voor hen meegenomen, de kinderen waren eerst wel wat bang voor het water maar na een minuut of 20 gingen ze toch langzaam het water in. U begrijpt zij hadden de dag van hun leven.

28 29

Na een dagje van 30 graden + bakken in de zon toch maar weer richting Ziviniche.
’s avonds nog een gezin met 3 kinderen bezocht dit gezin heeft ook een badkamer gekregen, in deze woning moest Djido al de stroomkabels nog vervangen , als je daar in de stroomkast keek zag je de vonken overslaan, niet echt veilig dachten wij. De baby van 3 maanden was nog niet ingeschreven, pas als een kind ingeschreven is dan krijgt het kind een ziekenfonds kaart, dat inschrijven kost 30 Mark, dat hebben zij van ons gehad. Djido heeft dat de dag erna gecontroleerd of dat ook was gebeurt.

30

31 32

34

Hier is voor een ligbad gekozen zodat de moeder hier haar was in kan doen en de kinderen in het bad kunnen spelen, warm water moeten ze zelf maken .


35
De terug weg hebben we ook in 2 dagen gedaan waarin we de 2e dag ook nog in een file van 17 km zijn terecht gekomen
Het was de moeite waard.


U kunt het verhaal ook downloaden, klik dan hier