Skola Buckinje

geplaatst in: Aktie's | 0

In april 2023 zijn we weer met een groep mensen afgereisd naar Bosnië, deze keer voor het renoveren van een grote school in Tuzla Bukinje. Het volledige dak van deze school moest worden gerenoveerd, plus de sanitaire groepen en alle leidingwerk.

Bij aankomst in Bosnië bleek dat de gemaakte afspraken over de voorbereidingen voor deze grote klus helaas niet helemaal waren nagekomen. Dus moest er nog het een en ander georganiseerd, gebeld en geregeld worden. Op de eerste klusdag zijn we toch vol goede moed naar de school gegaan. Daar bleek dat de Bosnische aannemer gelukkig toch begonnen was met de voorbereidingen en na enig opjagen, praten en wachten konden wij ook van start. Vijf mannen zijn begonnen aan het plaatsen van de toiletwanden en na wat gepuzzel en meetwerk kwam dat gelukkig goed op gang. Het werk op het dak begon wat stroever, het weer zat ook niet mee maar toch kwam uiteindelijk ook dat op gang. Het leek wel een stoomtrein, het kwam wat moeizaam op gang, maar als een stoomtrein eenmaal op gang komt, is hij moeilijk te stoppen. Dus uiteindelijk, aan het einde van de middag, konden we concluderen dat we ondanks dat we flink natgeregend waren, toch behoorlijk wat werk verzet hadden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag twee, niet te geloven hoe snel het gaat, de jongens blijven maar gaan! Het weer zat mee, het was vrijwel de hele dag droog, niet te warm en niet te koud. De toiletgroepen zijn bijna klaar en het dak is al voor driekwart dicht. De stoomtrein is geen stoptrein geworden…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag drie, hoe wonderlijk kan het lopen. Op maandag begin het werk stroef, alle zeilen moeten worden bijgezet, dan wordt er een hijskraan ingehuurd om de dakplaten het dak op te takelen en gaat het werk ineens super lopen. Zo goed, dat de klus al in drie dagen klaar is, in plaats van de geplande vier of vijf dagen! Het blijkt maar weer, zoals al vaker gebleken is bij dit soort klussen in Bosnië, je druk maken heeft geen zin. Beter is het om de situatie te aanvaarden, te schakelen, schouders eronder zetten en buffelen. En dat is door deze groep zeker gedaan! Zonder de inzet van de groep, de bereidwilligheid van de mannen om te schakelen was het niet gelukt.

We zijn trots op de vrijwilligers, die hun tijd en energie ingezet hebben voor de kinderen van de school in Tuzla Bukinje. En natuurlijk zijn we Afas Foundation dankbaar voor hun sponsoring. Dankzij hun financiële ondersteuning kon dit project zonder zorgen worden uitgevoerd. We zijn blij en dankbaar voor het resultaat, dat de kinderen en leerkrachten na deze grote renovatie weer op een sociale, hygiënische en veilige manier naar school kunnen. De dankbaarheid van de school was zeer goed zichtbaar en voelbaar en we mogen terugkijken op een gezellige en fijne week!