Oktober 2021 – renovatie school en bouw speeltuin

Renovatie van de toiletgroepen in de school in Doborovci en bouw van een speeltuin bij de school in Vranovoci.

Nadat de ergste problemen rond de coronacrisis voorbij waren konden we ons werk in Bosnië weer oppakken. Scholen, kinderdagverblijven en medische instellingen blijven onze aandacht houden. Deze instellingen hebben of krijgen in Bosnië geen geld voor onderhoud en zeker niet voor renovatie. Men is aangewezen op hulp, met name uit het buitenland. Wij zijn van mening dat kinderen, ook in Bosnië, het recht hebben om naar een veilige en hygiënische school of instelling te gaan.

Andermaal waren we dus gevraagd voor de renovatie van de toiletgroepen op een school in het plaatsje Doborovci. Een leuke, vrij grote school, een beetje vergeten in de middle of nowhere. Een tien kilometer verderop gelegen dorpje, Vranovici, heeft een kleine school met in het hele dorp geen stukje speeltuin te vinden. Deze school had dus ook gevraagd om een speeltuin. Al met al hebben we er maar voor gekozen om beide klussen in één keer te doen. Met een groep van in totaal acht man, hebben we de groep in tweeën gesplitst. Drie man aan de speeltuin en vijf man aan de school. Ook deze keer namen we de trespa-cabines voor de toiletgroepen mee uit Nederland. Ter plekke hebben we alles op maat gemaakt en het resultaat mag er zeker zijn. De speeltuin hebben we volledig zelf gebouwd van hout en wat materialen die we vanuit Nederland hadden meegebracht. Wat is het toch uniek om elke keer weer met een super positieve groep mannen zoiets moois neer te zetten!

Het was heel bijzonder om twee projecten op verschillende plaatsen in één week te doen. Gelukkig zaten we wel in één hotel en deed het niets af aan het groepsgevoel, wat toch ook heel belangrijk is bij dit mooie werk.