Reportage – Oktober 2021

Alexander vertelt:

Dinsdagnacht vertrok ik met een auto vol met medische goederen, bouwmaterialen en schoolspullen naar Bosnië. Na een zeer voorspoedige reis arriveerde ik woensdagmiddag in Bosnië. Daar aangekomen ben ik eerst begonnen met het lossen van mijn auto, die afgeladen vol was. De bouwmaterialen heb ik meteen afgegooid bij de school in Dzakule, die we de komende week gaan opknappen. Daarna ben ik doorgereden naar Indira Randall, onze contactpersoon in Gracanica. Daar heb ik de materialen voor de speeltuin achtergelaten, die we deze week gaan aanleggen bij een basisschool in Vranovici. Daarna ben ik doorgereden naar het appartement van vrienden uit Nederland in Zivinice voor de broodnodige nachtrust.

Donderdagmorgen was ik alweer vroeg op. De dag begon met een bezoek aan een school in Tuzla. Ik was gevraagd om daar eens te komen kijken, omdat er wat achterstallig onderhoud was… Nou, ik heb heel wat gezien in Bosnië, maar dit sloeg echt alles. Het (asbest)dak zou dringend vervangen moeten worden, en de toiletgroepen waren ook in een dramatisch slechte staat. Misschien een project voor de toekomst…?

Vervolgens heb ik met Almasa, onze contactpersoon in Zivinice, een aantal gezinnen bezocht waar we weer schrijnende armoe zagen, dus we hebben meteen ook maar boodschappen gehaald voor deze gezinnen.

Vrijdagmorgen heb ik een bezoek gebracht aan de school in Rasjleva, die we vorig jaar hebben opgeknapt. Deze school is door een lokale aannemer gerenoveerd, met financiële steun van Bolji Zivot, omdat we er zelf niet naartoe konden als gevolg van de corona-beperkingen. De school ziet er tiptop uit, maar er was wel ernstige behoefte aan twee nieuwe schoolborden, die ik (toevallig) bij me had… De twee nieuwe whiteboarden hangen inmiddels en de school is er superblij mee.

Zaterdag arriveerden eerst Mitchel en Arjan met de Volkswagenbus van Mitchel en vervolgens ook de rest van het team per vliegtuig.

Zondagmorgen bezochten we de kerkdienst in Tuzla en dronken we koffie bij Adre en Marja, het echtpaar dat uitgezonden is door de GZB. In de middag vertrokken we naar ons hotel in Gracanica. We hebben samen met Indira boodschappen gedaan voor meerdere behoeftige gezinnen in dat gebied en hebben de boodschappen bezorgd. Het blijft schrijnend om te zien hoe arm sommige gezinnen het hebben, en hoe blij je die mensen maakt met het brengen van de eerste levensbehoeften…

Op maandag wilden we aan de slag, maar helaas: het regende, en niet zo’n beetje ook! Een gedeelte van de ploeg zou die dag beginnen met de aanleg van de speeltuin, maar dat was onmogelijk door de overvloedige regenval. De plannen werden dus gewijzigd, en drie man vertrokken naar Tuzla voor wat werkzaamheden aan de kerkzaal van Adre en Marja. Hier hebben zij een verlaagd plafond aangebracht voor het tegenhouden van de zon in de zomer en een airco geplaatst in de kerkzaal.

De andere vijf jongens vertrokken naar de school in Dzakule voor het renoveren van de toiletgroep c.q. doucheruimte in de school. Deze sanitaire groep wordt ook gebruikt door de gebruikers van de naastgelegen sporthal. We hebben van maandag- tot donderdagmorgen flink gebuffeld, maar het resultaat mag er zijn! Er is nu een gescheiden douche- en toiletruimte voor dames en heren, met nieuwe tegels, trespa tussenwandjes en nieuwe wasbakken en spiegels.

Dinsdagmorgen was het gelukkig droog, dus konden de drie mannen alsnog starten met de aanleg van de speeltuin. In twee dagen bouwden zij weer iets geweldigs op, zo gaaf om te doen en het resultaat was weer prachtig.

Na donderdagmorgen alle puntjes op de i gezet te hebben qua bouwprojecten bezochten we in de middag het gerenoveerde multifunctioneel centrum in Tekucica, een project dat in coronajaar 2020 door een lokale aannemer, maar gefinancierd door Stichting Bolji Zivot, is bewerkstelligd. Donderdagavond werden we door de mensen van de school in Dzakule getrakteerd op een fantastische barbecue in een zomerhuis van een van de leraren.

Vrijdagmorgen zijn we nog getrakteerd op een fantastisch ontbijt door de school in Rasjleva, waar we de whiteboards gebracht hebben. Daarna gingen we weer op huis aan. Op zaterdag arriveerde iedereen, per auto of per vliegtuig, weer veilig thuis. Al met al was het weer een superweek. Dank aan de sponsors, en dank aan de fantastische groep mannen die weer hun vrije tijd, en op eigen kosten, deze superweek mogelijk maakten!